HVAD GØR JEG?
ATTESTER – FØDSELSANMELDELSE – NAVNGIVNING – FADERSKAB – DÅB – VIELSE – NAVNEÆNDRING – DØDSFALD
ATTESTER – FØDSELSANMELDELSE – NAVNGIVNING – FADERSKAB – DÅB – VIELSE – NAVNEÆNDRING – DØDSFALD
Alle henvendelser vedrørende fødsler, omsorgs- og ansvarserklæringer, navngivning, attester og navneændringer m.m. rettes til:
Kirkekontor Syd
Absalonsvej 2
8960 Randers SØ
Telefon: 86 41 30 99 / 86 42 50 16
Kontortid man-fre kl. 9-13, torsdag tillige 16-17
Email; kirkekontor@randerssyd.dk
Alle henvendelser vedrørende dåb, vielse og dødsfald, hjemmebesøg skal rettes til sognepræsterne.
Hvis du mangler din dåbsattest eller vielsesattest, kan du henvende dig til Kristrup Kirkekontor på tlf.nr. 86 42 50 16 eller på mail: kirkekontor@randerssyd.dk
Er du født senere end 1968, vil attesten som hovedregel kunne udskrives med det samme, da den elektroniske kirkebog er opdateret for alle personer, som er født efter 1. januar 1969. Er du ældre, kan der gå et par dage, da vi så først skal sørge for, at dine oplysninger bliver opdateret. Men er det så først sket én gang, vil du for eftertiden altid kunne få en attest uden ventetid.
Jordemoderen anmelder automatisk fødslen til kirkekontoret, hvis moderen føder på hospitalet.
Er det derimod en hjemmefødsel, så skal forældrene selv anmelde fødslen til kirkekontoret inden 14 dage.
Når du skal søge om navngivning af dit/jeres barn, skal du gøre det på www.borger.dk.
Omsorgs- og ansvarseklæring skal afgives på www.borger.dk.
Indsendelse af faderskabserklæring er kun muligt, såfremt forældrene ikke er gift.
Efter navneloven skal et barn have navn (døbes eller navngives)senest seks måneder efter fødslen.
Datoen for dåben kan aftales med præsten pr. telefon eller mail. Samtidig aftales sædvanligvis, hvornår præsten kan komme på besøg (eller forældrene evt. kan komme i Sognehuset) for at aftale nærmere om barnets navn, dåbshandlingens forløb, faddere (navn og adresse) og eventuelle andre spørgsmål.
Liste over godkendte fornavne findes på Familiestyrelsens hjemmeside.
Tid og dato for vielsen aftales ved en opringning til præsten – gerne i god tid. Tre – fire måneder før vielsen skaffer parret på rådhuset i deres bopælskommune en prøvelsesattest (dvs. en attest for, at parterne må indgå ægteskab; bemærk, at attesten kun er gyldig i fire måneder). Pr. telefon eller mail aftaler parret herefter med præsten tid til en samtale om vielsens forløb, hvilke salmer der skal synges, vidner og evt. andre spørgsmål.
Bemærk, at man sagtens kan blive gift i kirken også i de tilfælde, hvor man ikke ønsker et pragtbryllup.
Er man blevet gift på rådhuset, kan man efterfølgende få sit ægteskab velsignet i kirken med et ritual, der ikke er meget anderledes end vielseritualet.
Navneændring på bryllupsdagen skal søges på www.borger.dk.
Brudeparret, der skal vælge salmer til deres bryllup, eller de pårørende ved et dødsfald, der skal vælge, hvilke salmer der skal synges ved begravelsen – i de situationer og mange andre kan man have brug for at se salmeteksterne i salmebogen og samtidig kunne høre melodierne. Den mulighed findes nu på internettet: www.dendanskesalmbogonline.dk.
Her kan man også finde forslag til, hvilke salmer der passer til de forskellige anledninger – udover bryllupper og begravelser også ved dåb, konfirmation, advent, jul, påske og pinse.
Anmodning om begravelse skal foretages på www.borger.dk.
I visse tilfælde kan papirblanket dog stadig anvendes.
Anmeldelse af dødfødt barn foretages altid med papirblanket.
Ved dødsfald er det ofte praktisk at henvende sig til både præst og bedemand snarest. Almindeligvis hjælper bedemanden med udfyldelse af dødsanmeldelsen, som samtidig indeholder de efterladtes anmodning om hvor, hvornår og hvordan begravelsen skal finde sted, men præsten hjælper også gerne i påkommende tilfælde med at udfylde anmeldelsen. Begravelsen skal efter begravelsesloven foregå efter afdødes – ikke de efterladtes – ønsker. Udover sin egen sognekirke har man også ret til at blive begravet ved en kirke, man har en særlig tilknytning til.
Praktiske informationer og priser vedr. begravelse og gravplads.